04-10-2012 16:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag is 164, de diameter (in meters) van de V164, een type windturbine die het Deense Vestas wil gaan bouwen.

Windturbinefabrikant Vestas zou met het model het record verbreken van de grootste windturbine ter wereld. Met een capaciteit van 8 megawatt wordt de V164 naast de grootste turbine ook degene met de meeste capaciteit ter wereld.

Game changer

“Deze turbine wordt een echte game changer”, denkt Anders Vedel, CTO bij Vestas. “Pas als je naast de 80 meter lange wieken staat besef je hoe groot de turbine is. ”

De huidige titelverdediger voor de grootste turbine is de G10X van het Spaanse Gamesa met een diameter van 128 meter. De grootste capaciteit staat sinds 2007 op naam van de E-126 van het Duitse Enercon, met 7.58 MW.

Concurrentievoordeel

Vestas zal vanaf januari 2013 tests gaan uitvoeren in de fabriek. “Het feit dat we binnenshuis kunnen testen geeft ons een concurrentievoordeel. Het verbetert de betrouwbaarheid van de turbine en wordt daardoor een sterkere business case”, zegt Vedel.

De eerste turbine zal niet voor 2014 in werking treden. Of Vestas dan nog een wereldrecord zal vestigen, is de vraag. Op dit moment zijn een aantal andere bedrijven bezig met turbines van 10 MW en meer.

Bron: