27-05-2015 10:19 | Door: Thijs ten Brinck

Duurzame elektriciteitsproductie met bagasse, vezelrijk restafval van de rietsuikerindustrie, heeft in Brazilië een mijlpaal bereikt. Het land wekt 10.000 megawatt op met de biomassa.

Elektriciteitscentrales op suikerriet-afval leveren nu 7 procent van de elektriciteit in Brazilië. Dat is drie keer meer dan kolencentrales. Brazilië wekt verder bijna twee derde van de stroom op met waterkracht.

Zilmar de Souza, hoofd bio-elektriciteit van de organisatie voor de Braziliaanse suikerrietindustrie, geeft de mijlpaal van 10.000 megawatt het belang van suikerriet voor de elektriciteitssector aan. Hij maakt zich dan ook zorgen over de afnemende groei. Dit jaar verwacht hij dat er hooguit 633 megawatt aan capaciteit bijkomt. In 2010 was dat nog 1.750 megawatt.  

Meer biobrandstof

Brazilië verbouwt suikerriet vooral om er ethanol mee te maken. Ethanol is in het land een belangrijke brandstof voor auto’s. In plaats van elektriciteit te genereren met het verbranden van de suikerrietresten, kijken bedrijven daarom of ook de celluloserijke bagasse is om te zetten tot ethanol.

Raizen, een joint-venture van de Braziliaanse biobrandstofproducent en Shell nam eind vorig jaar een fabriek in gebruik die jaarlijks 40 miljoen liter bio-ethanol maakt uit de vezelrijke reststromen.

In april dit jaar kondigde Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) aan een methode te hebben ontwikkeld die de productie van tweede generatie brandstoffen uit vezelrijke biomassa goedkoper maakt. Naast voor bagasse is deze technologie ook geschikt voor het verwerken van stro en maisstengels.

Bron: SeeNews, Unica | Foto: Samuel Sharpe, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)