28-05-2015 10:13 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Sunfloat heeft in Groningen een eerste veld met 54 drijvende zonnepanelen geïnstalleerd. Deze draaien vrij op het water en leveren naar verwachting tot 30 procent meer duurzame stroomopbrengst.

Het Gelderse bedrijf Sunfloat levert drijflichamen met zonnepanelen. Naar eigen zeggen leveren deze installaties 25 tot 50 procent meer stroom dan van diezelfde panelen vast geplaatst op een dak. In Groningen ligt sinds kort het eerste proefveld, met 54 zonnepanelen.

Sunfloat, aangesloten bij Climate-KIC, hoopt de komende jaren veel van dit soort installaties te plaatsen. Vooral vijvers en waterpartijen rond industrieterreinen zijn volgens de duurzame ondernemers aantrekkelijk om hernieuwbare stroom op te wekken.

Brazilië overweegt de plaatsing van een vergelijkbaar systeem van 350 megawatt aan zonnepanelen op een stuwmeer.

Grote voordelen

Op het water is veel plaats om zonnepanelen te installeren en is er nauwelijks schaduw. Verder draaien de zonnepanelen mee met de zon en vangen ze extra licht door reflectie van het water. Het water onder de panelen heeft bovendien een verkoelend effect, wat de prestaties van de zonnepanelen verder verhoogt. 

Het filmpje bij dit bericht is gemaakt tijdens de Urgenda regiotour Groningen op 27 en 28 mei 2015.

Bron: Urgenda, Sunfloat