28-05-2015 12:30 | Door: Jerom van Gemert

Glas-in-loodramen bestaan al eeuwen. Stroomopwekkende ramen zijn ook al op de markt. De Nederlandse ontwerpster Marjan van Aubel combineerde die twee voor het opladen van elektronica.

Current Window is ontworpen door de Nederlandse Marjan van Aubel. Het gekleurde raam haalt stroom uit zonlicht. Gekleurde pigmenten in het glas genereren de stroom, die wordt opgeslagen in een accu in de vensterbank.

In de accu zitten USB-poorten voor elektronische apparaten. Een gemiddelde smartphone is door het stroomraam in zeven uur opgeladen. Van Aubel hoopt dat Current Window op grote schaal in openbare gebouwen, zoals scholen, kerken of bibliotheken, wordt toegepast. Daar kunnen de glas-in-loodramen gratis duurzame stroom opwekken voor iedereen.

Ramen die stroom opwekken zijn niet nieuw. In Canada staat een kathedraal met stroomopwekkende glas-in-loodramen. Het Amerikaanse bedrijf New Energy Technologies maakt SolarWindow’s. Het bedrijf maakt ramen met daarop een flinterdunne laag zonnecellen. De grootste uitdaging voor de ontwikkelaars zijn stroomopwekkende transparante ramen voor woningen en kantoren. Aan de TU Delft werken studenten aan die transparante stroomramen.

Bronnen: Springwise, Want, Inhabitat, Curbed | Foto's: Wai Ming Ng via marjanvanaubel.com