01-06-2015 12:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische bedrijf Genex Power bereidt een beursgang voor om een pumped hydro-energieopslag met een vermogen van 330 megawatt te bouwen.

Genex Power heeft daarvoor een verlaten goudmijn overgenomen van een Canadees mijnbedrijf. Twee diepe goudgroeves, met een groot onderling hoogteverschil, gaan dienen als omkeerbare waterkrachtcentrale.

De centrale krijgt een maximaal vermogen van 330 megawatt en zal naar verwachting $ 280 mln gaan kosten. Zhefu Hydro Power, een Chinese fabrikant van waterkrachtturbines, heeft al $ 3.8 mln in het project gestoken. Genex wil met een beursgang in juli nog eens $ 8 mln ophalen om een grondige voorstudie te financieren.

Ideale herbestemming

De verlaten goudmijn heeft al een zware stroomaansluiting, al het graafwerk is gedaan en ook wat betreft verleende vergunningen is de locatie zeer interessant volgens Genex. Pumped hydro storage, het gebruiken van stuwmeren om niet alleen duurzame stroom op te wekken maar ook op te slaan is een bekende technologie die overal op de wereld wordt toegepast.

Nu in Australië steeds meer zonnepanelen en windturbines zijn geïnstalleerd, neemt de interesse voor deze grootschalige energieopslag-installaties ook in Australië toe. Als alles volgens plan verloopt is de centrale in 2018 operationeel. Het is dan de op drie-na-grootste pompopslagcentrale in Australië.

Bron: Sydney Morning Herald, Australia Financial Review | Foto: Nicolas Raymond, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)