04-06-2015 12:15 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Batteroo brengt een gadget op de markt die maakt dat AA batterijen acht keer langer meegaan. De Batteriser van roestvrij staal krikt het vermogen van de batterijen op.

De Batteriser is een roestvrijstalen hoesje dat de batterij nauwelijks dikker maakt. Batteroo biedt ze aan in een set van vier, voor een prijs onder de $ 10. De hoesjes betalen zichzelf volgens de start-up al bij het eerste gebruik terug. Batteroo vertelt niet hoe de Batteriser werkt. Maar op grotere schaal zijn er al systemen die hetzelfde doen met een slim circuit.

“Wanneer we nieuwe batterijen kopen, leveren ze 1,5 volt. In het gebruik zakt dat al snel naar 1,3 volt. Op dat moment is de batterij voor de meeste toepassingen onbruikbaar en gooien we hem weg”, zegt Kiumars Parvin, natuurkunde professor aan de San Jose State University. “We hebben de batterijhoesjes getest en kunnen inderdaad bevestigen dat ze de energie die normaal verloren gaat beschikbaar maken.”

Rest-energie in wegwerpbatterij

Wereldwijd worden er volgens Batteroo jaarlijks 15 miljard wegwerpbatterijen verkocht. Een markt van $ 14 mrd. De meeste elektronica gebruikt volgens de start-up hooguit 20 procent van de energie die in een batterij is opgeslagen.

Het voltage dat de batterij kan leveren zakt snel als de eerste 10 procent van de opgeslagen stroom is verbruikt. Een zaklamp gaat dan minder vel branden maar bijvoorbeeld een afstandsbediening, draadloze muis of tandenborstel houdt er dan soms al mee op. Het gevolg is dat veel consumenten de batterijen vervangen, en de overgebleven energie vaak niet in een andere toepassing opgebruiken. 

Bron: Batteroo | Foto: Ana Ulin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)