15-10-2012 11:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse burgers steken tot 2020 €1 mrd in het opwekken van duurzame energie. Ze doen dat vooral via burgercoöperaties.

Dat blijkt uit een rapport van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) dat vandaag door het Financieele Dagblad is gepubliceerd.

Steeds meer Nederlanders zijn betrokken bij het opwekken van energie, vaak via een burgercoöperatie die lokaal duurzame energie opwekt. Het aantal collectieve burgerinitiatieven om gezamenlijk zonnepanelen of windmolens te exploiteren groeit snel en is momenteel bijna driehonderd in heel Nederland. Volgens het ECN leveren burgers zo een substantiële bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening.

Beperkte bijdrage

Dat is hard nodig. Op dit moment komt slechts vier procent van de in Nederland opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen. Nederland heeft zich vastgelegd op een doel van veertien procent in 2020. Zonder aanvullende maatregelen gaat Nederland dat doel niet halen, meldde de Europese Commissie vorige week. “Het wordt hoe dan ook een enorme opgave voor de kapitaalmarkt,” stelt een woordvoerder van het ECN, “Alle directe inleg van vermogen door burgers is mooi meegenomen.”

Alle directe inleg van vermogen door burgers is mooi meegenomen woordvoerder ECN

Om de doelstelling van veertien procent te halen zijn volgens het ECN tot 2020 nog ‘enkele tientallen miljarden’ euro’s aan investeringen nodig, afhankelijke van de vormen van duurzame energie. Deze kapitaalinvesteringen moeten vooral van bedrijven komen.

Bron: Financieele Dagblad

Foto:  wocketmoose