08-06-2015 12:26 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse technologieconcern Siemens gaat in Egypte 2 gigawatt aan windparken installeren. Volgens de CEO van Siemens is windstroom ook in de zonnige woestijn de voordeligste duurzame energiebron.

Siemens heeft een deal van $ 9 mrd gesloten in Egypte voor de levering van windturbines voor twaalf grote windparken. Een fabriek waar Siemens windmolenwieken gaat produceren is ook onderdeel van de overeenkomst. De deal volgt op een intentieverklaring die Siemens en Egypte in maart ondertekenden.  

“Wind is een zeer goedkope bron van energie in Egypte”, zei Joe Kaeser, president en CEO van Siemens tijdens een bijeenkomst in Berlijn, waar economische samenwerking tussen Duitsland en Egypte werd besproken. “Ook in het Midden-Oosten en in andere woestijngebieden in Noord-Afrika is windenergie een voordelige optie.”

Duurzame woestijnenergie

Ondanks de overvloed aan zonlicht in de regio zijn windturbines volgens de Siemens-CEO een verstandigere optie dan zonnepanelen. De windsnelheden op de vlaktes zijn aantrekkelijk en windturbines hebben veel minder last van woestijnstof.

Zonnepanelen in de woestijn moeten regelmatig gewassen worden om niet teveel stroomopbrengst te verliezen. Bovendien daalt de opbrengst van zonnepanelen met het stijgen van de temperatuur. Ook daar hebben windmolens veel minder last van.

Bron: NextEnergy | Foto: David Sorich, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)