08-06-2015 18:17 | Door: Thijs ten Brinck

Op alle Nederlandse daken die daarvoor geschikt zijn, past samen 64.000 megawatt aan zonnepanelen. Genoeg om het jaarverbruik van alle huishoudens ruim twee keer te dekken.

Dat schrijft Zonatlas op basis van eigen onderzoek. Met 64.000 megawatt aan zonnepanelen op alle geschikte daken is jaarlijks ruim 50 miljard kilowattuur op te wekken. Alle Nederlandse huishoudens samen verbruikten in 2013 23 miljard kilowattuur.

Zonatlas berekende met een computermodel dat er op daken van woningen, boerderijen, kantoren en andere gebouwen in totaal bijna 700 miljoen vierkante meter aan ruimte beschikbaar is. Zonatlas neemt alleen geschikte daken mee. Daar moeten minimaal vijf zonnepanelen op passen die niet of nauwelijks schaduw vangen van andere gebouwen of bomen.

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik

Met de zonnepanelen op alle geschikte daken is ruim twee keer in het elektriciteitsverbruik van alle Nederlandse huishoudens te voorzien. De huishoudens in Nederland verbruiken ongeveer een kwart van alle stroom die in Nederland geconsumeerd wordt. Het stroomverbruik is op zijn beurt ongeveer goed voor een kwart tot een derde van het totale energieverbruik van Nederland.

Zonatlas is beschikbaar in 230 Nederlandse gemeenten, voor de gemeenten waar Zonatlas nog niet actief is, is gebruik gemaakt van andere openbare data. 

Bron: Solar Magazine | Foto: Wij krijgen kippen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)