11-06-2015 09:09 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse techconcern Siemens gaat samenwerken met SMA voor de ontwikkeling van grote omvormers voor zonneparken.

SMA en Siemens kondigen de samenwerking aan op de Intersolar in München. SMA, ook uit Duitsland, is een specialist op het gebied van inverters voor zonnepanelen. Siemens gaat SMA transformatoren en schakelaars leveren voor hoogvermogen-omvormers voor grote zonne-energieprojecten.

“Als specialisten op onze eigen gebieden kunnen we onze klanten samen nog beter bedienen”, zegt Pierre-Pascal Urbon, CEO van SMA. “Met deze samenwerking positioneren we ons uitstekend voor grootschalige zonne-energieaanbestedingen.”

Terugkeer

De samenwerking betekent voor het Duitse Siemens een terugkeer in de markt voor fotovoltaïsche zonnepanelen. In 2009 kocht Siemens een grote Israëlisch speler in deze markt maar in 2012 kondigde Siemens aan deze, op dat moment verliesgevende activiteit, weer af te stoten. Siemens kon geen koper vinden voor de zonnepanelenactiviteiten en trok in 2013 uiteindelijk de stekker uit de zonnepanelendivisie.

De snel groeiende markt voor zonnepanelen is voor Siemens reden om op dat besluit terug te komen. Het eerste product dat Siemens en SMA samen maken is een containermodel van een omvormer die de gebundelde gelijkstroom van zonneprojecten tot 2,5 megawatt kan omzetten in wisselspanning voor het elektriciteitsnet.

Bron: SMA | Foto: SMA