22-10-2012 17:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Siemens stapt uit de zonne-energiemarkt. Het Duitse concern zal zich focussen op hernieuwbare energie uit water- en windkracht.

Dat heeft het Siemens maandag in een persbericht laten weten. Het concern heeft besloten uit de markt te stappen door tegenvallende resultaten van hun activiteiten in de zonne-energietak. Dit als gevolg van de langzame groei en sterke prijsdruk in de zonne-energiemarkt.

Door significante verliezen werd de zonnedivisie van Siemens eerder al slachtoffer van een reorganisatie met als voornaamste doel een kostenbesparing. De divisie zal bestaande klanten blijven bedienen tot de verkoop. Ook na de verkoop zal het concern producten blijven aanbieden die nodig kunnen zijn bij het opwekken van zonne-energie zoals stoomturbines, gridtechnologiën en generators.

Focus op water- en windenergie

Siemens laat herniewbare energie niet links liggen. De focus ligt nu alleen volledig op water- en windenergie. “Het belang van hernieuwbare energie in de globale energiemix zal blijven groeien en waterkracht en windenergie blijven de belangrijkste hernieuwbare bronnen,” zegt Michael Sü?, Siemens directielid en CEO van de energiesector.

De windenergie divisie biedt werk aan 9.000 werknemers en heeft € 10 mrd aan nog in te vullen orders. “We hebben ons bedrijf duidelijk opgesteld als marktleider voor offshore windmolenparken en we zijn goed op weg wat betreft onshore handel.”

Siemens niet de eerste

De nieuwe ontwikkeling is een tegenvaller voor Siemens’ poging om een breed scala aan hernieuwbare energietechnonologien te ontwikkelen. “De globale markt voor geconcentreerde zonne-energie is gezakt van vier gigawatt tot iets meer dan één gigawatt. Onder deze omstandigheden zullen gespecialiseerde bedrijven de mogelijkheid hebben om hun sterke punten te optimaliseren.”

Het Duitse concern is niet de enige die moeite heeft met zonne-energie. Veel bedrijven worstelen met lage marges door opschaling van PV-technologie en concurrentie van goedkope Chinese import. Het Japanse bedrijf Sharp Solar is ook gedwongen te reorganiseren en enkele Duitse en Amerikaanse fabrikanten zijn failliet gegaan.

Bron: Siemens

Foto: Surber