23-10-2012 11:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Meubelgigant  IKEA wil in 2020 overgestapt zijn naar hernieuwbare energie. Ook wil het bedrijf net zoveel bomen laten groeien als het gebruikt.

Dat vertelde het Zweedse concern afgelopen week aan Reuters. IKEA wil hiermee in spelen op de wens van haar consumenten voor een groenere levensstijl. Eerder deze maand maakte IKEA al bekend over te stappen op led-verlichting.

Investeren in hernieuwbare energie

Het bedrijf, bekend van de bouwpakketten en de gehaktballetjes, wil in de periode 2009 tot 2015 zo’n €1,5 mrd investeren in wind- en zonne-energie. Dit moet in 70 procent van IKEA’s energiebehoefte voorzien. In 2020 wil het bedrijf evenveel energie produceren als het consumeert. Op dit moment zorgen 342.000 zonnepanelen en windparken in zes Europese landen al voor 27 procent van de elektriciteit die het concern verbruikt.

“In termen van investeringen zijn we bijna op de helft van de 2015 doelstellingen”, aldus Steve Howard, hoofd duurzaamheid bij IKEA. Door te investeren in hernieuwbare energie wil het bedrijf in vijf jaar tijd zijn CO2-uitstoot halveren ten opzichte van 2010.

Compenseren voor Billy’s, Lack’s  en Klippan’s

Naast het investeren in hernieuwbare energie wil het bedrijf in 2020 ook net zoveel bomen laten groeien als er gebruikt worden voor Billy’s, Lack’s, Klippan’s, enzovoorts. IKEA heeft al verklaard geen hout te gebruiken afkomstig uit regenwouden zoals de Amazone. In 2017 wil het bedrijf alleen nog gecertificeerd hout gebruiken zoals hout met een Forest Stewardship Council (FSC).

Mikael Ohlsson, CEO van IKEA, heeft geen twijfels dat de duurzame maatregelen zowel IKEA als haar klanten geld besparen. Om wat voor bedragen het gaat, maakt Ohlsson niet duidelijk.

Milieuactivisten zijn blij met de weg die IKEA is ingeslagen. Volgens John Sauven, hoofd van Greenpeace Verenigd Koninkrijk, maakt het “ IKEA een van de voorlopers op dit gebied”. Ook het Wereld Natuur Fonds reageert positief op het besluit van IKEA.

Naast hernieuwbare energie en duurzaam hout wil de meubelmaker ook efficiëntere huishoudelijke apparaten produceren en striktere richtlijnen hanteren voor het gebruik van palmolie, leer en katoen. Dat we in de ballenbak voortaan slechts bioplastic ballen tegenkomen is niet uitgesloten.

Bron: Reuters

Foto: John Pastor