12-06-2015 12:22 | Door: Thijs ten Brinck

Na feedback uit verschillende hoeken heeft Tesla besloten om het maximaal elektrisch vermogen dat de Powerwall thuisbatterij kan leveren, te verhogen tot 7 kilowatt.

Tesla heeft kritiek over het lage vermogen van de thuisbatterij ter harte genomen. Dit is verhoogt naar 5 kilowatt voor langdurig gebruik en zelfs 7 kilowatt voor korte perioden. Daarmee komt Tesla tegemoet aan huishoudens die met een Powerwall en bijvoorbeeld zonnepanelen zoveel mogelijk off-grid willen leven.

Het maximum vermogen van de thuisbatterij lag bij aankondiging op 3,3 kilowatt voor korte piekvraag en 2 kilowatt voor langdurig stroomgebruik. Een stofzuiger alleen al verbruikt vaak rond de 2 kilowatt. Leven zonder een netaansluiting was met de originele specifiecaties dan ook niet haalbaar. De opslagcapaciteit in de thuisbatterij blijft gelijk, op 7 of 10 kilowattuur per module.

Tesla zegt dat het de systemen eerst gaat leveren aan consumenten die al een zonnepaneleninstallatie hebben. De thuisbatterij is vaak snel aan te sluiten op de bestaande omvormer. De totale kosten, inclusief installatie, schat CEO Elon Musk op $ 4.000. Het 10 kilowattmodel van Tesla’s Powerwall kost $ 3.500.

Concurrentie

Sinds de introductie van de Powerwall komt de concurrentie in de markt voor thuisopslag van elektriciteit snel op gang, vooral in Duitsland. Onder ander autofabrikanten BMW en Mercedes kondigden de afgelopen weken al eigen thuisbatterijen aan.

Recenter kwamen ook het Koreaanse Samsung, de Duitse energieleverancier RWE en de producent van zonnepanelen IBC Solar uit Duitsland met aankondigingen van stroomopslagsystemen voor consumenten. 

Bron: GreenTechMedia, Samsung, RWE, Solarserver | Foto: Tesla