15-06-2015 12:14 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse bedrijf Mossau Energie brengt een energieopslagsysteem op de markt dat batterijen en waterstof combineert. Daarmee kunnen mensen en bedrijven de hele winter op zonne-energie leven.

Mossau Energie noemt het concept de Blue Hamster. In de zomer hamstert het opslagsysteem overschotten aan zonne-energie, om die om te zetten in waterstof. Met een brandstofcel wordt de geproduceerde waterstof in de winter, als zonnepanelen weinig opbrengen, weer omgezet in stroom.

Voor de kortere cyclus van dag en nacht is de Blue Hamster voorzien van lithium-ion accu’s, net zoals de Powerwall van Tesla. Het totale systeem kan ruim 1.000 kilowattuur opslaan.

Hamsteren voor nacht en winter

De accu’s hebben een hogere efficiëntie dan het waterstofsysteem. Zowel bij het omzetten van stroom in waterstof via elektrolyse, als bij de omgekeerde omzetting via de brandstofcel, gaat energie verloren. Accu’s zijn echter ongeschikt om voor een heel jaar energie op te slaan. Ze ontladen langzaam en zijn vooral veel duurder dan een tank om waterstof in te bewaren.

Met de gecombineerde opslag biedt Mossau het beste van twee werelden. Wel geeft het bedrijf eerlijk aan dat het systeem nog niet kan concurreren met stroom afnemen uit het stroomnet. Toch heeft het bedrijf al genoeg klanten gevonden om de Blue Hamster in serie te produceren. Een investeerder uit het Midden-Oosten voorziet het Duitse bedrijf hiertoe van werkkapitaal. Mossau presenteerde zijn Blue Hamster op de Intersolar in München.

Bron: PV-Magazine, Mossau | Foto: Su--May, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)