16-06-2015 12:24 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse bedrijf Geo-Energie Suisse heeft van het Kanton Jura toestemming gekregen om 4 tot 5 kilometer diep te boren voor een duurzame elektriciteitscentrale op warmte uit de bodem.

De Zwitserse geothermiecentrale krijgt een capaciteit van 5 megawatt en komt in de gemeente Haute-Sorne, dicht bij Basel. De centrale zal stroom leveren voor ongeveer 6.000 huishoudens. Ook de restwarmte komt via een warmtenet bij bedrijven en huishoudens.

Geo-Energie Suisse ziet de pilot als pionierswerk voor een technologie die in meerdere delen van Europa op grote schaal is toe te passen. Het concept kan volgens Geo-Energie Suisse fossiele of kernenergiecentrales vervangen, omdat de aardwarmte in tegenstelling tot wind en zonne-energie altijd beschikbaar is.

Ook in Nederland wordt het potentieel voor geothermieprojecten op deze diepte onderzocht, het bedrijf Transmark Renewables kijkt daarbij vooral naar Friesland, Utrecht en Noord-Brabant. In België werkt onderzoeksinstituut Vito aan plannen voor een eigen geothermiecentrale. Deze zou uiteindelijk tot 10 megawatt stroom van 4000 meter diep kunnen halen. 

Bron: Geo-Energie Suisse, Energie-experten.de | Foto: Tobiasvde, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)