16-06-2015 13:32 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse turbinebouwer Tocardo installeert in de Oosterschelde een getijdencentrale die 1000 huishoudens van duurzame stroom gaat voorzien. De capaciteit van de centrale is 1.2 megawatt.

De Oosterscheldekering gaat hernieuwbare energie opwekken uit de stroming die ontstaat door eb en vloed in de Oosterschelde. Dat schrijft de NOS. Het Nederlandse bedrijf Tocardo installeert nog dit jaar vijf turbines in de kering. Het project zal genoeg stroom leveren voor meer dan 1000 gezinnen en kost naar verwachting € 11 mln.

De turbines leveren de stroom aan een niet met name genoemd ‘internationaal bedrijf’. Ook de overheid draagt bij in de kosten van het innovatieve energieproject. Hans van Breugel, directeur van Tocardo, bij de NOS.  "Zonder vooraf de garantie te hebben dat de stroom wordt afgenomen, is het niet mogelijk om deze getijdencentrale te laten draaien."

Brouwersdam en Afsluitdijk

Het is volgens de NOS voor het eerst dat er in Nederland commercieel energie wordt opgewekt met een getijdencentrale. Op andere plaatsen in Nederland wordt al wel getest met de turbines van Tocardo. In de Afsluitdijk draaien er momenteel drie en bij Texel worden verschillende turbines getest op het drijvende getijdenplatform Bluetec.

Verder zijn er plannen om de Brouwersdam, tussen Zeeland en Zuid-Holland, bij een grote renovatie in 2018 te voorzien van een getijdencentrale. 

Bron: NOS | Foto: Paul Wilkinson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)