18-06-2015 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de Columbia University zetten een eerste stap op weg naar het bruikbaar toepassen van verdampingsenergie. Bacteriën zetten de energie om in beweging.

De bacteriën zwellen op wanneer ze water opnemen en krimpen als het water weer verdampt. De microben, Bacillus subtilis, werken zo als een soort spier. Ozgur Sahin, bioloog aan de Columbia University was verrast over de krachten die hierbij vrijkomen.

“Ik had had nooit verwacht dat de microben zoveel mechanische energie zouden kunnen leveren”, zegt Sahin in Technology Review. “De bacteriën zijn zo stevig dat de vormverandering veel energie produceert.”

Sahin en zijn collega’s hebben de microorganismen in patronen aangebracht op plastics. In een filmpje demonstreren ze de bacteriën die, na aanbrengen van enkele druppels water, een karretje aandrijven.

Verdampingsenergie benutten

Dit karretje van 100 gram is volgens de onderzoekers slechts een begin. Sahin: “We weten dat het effect 100 keer sterker kan zijn als we een paar problemen oplossen.”

Als dat lukt, dan kunnen de microben in grote drijvende installaties op termijn concurreren met windturbines en golfslagcentrales. “Verdamping is een fundamentele natuurkracht”, zegt Sahin. “Het is overal en altijd beschikbaar en bevat meer energie dan wind en golven.” 

Bekijk een filmpje over de prototypes van de Columbia University.

Bron: MIT Technology Review, Columbia University | Foto: Image Editor, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)