29-10-2012 11:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie investeert €700 mln om een laser te ontwikkelen die kan afrekenen met nucleair afval en tumoren.

Naar verwachting zullen de lasers tot onvoorstelbare dingen in staat zijn. “In de natuur vinden we geen enkel fenomeen dat zo krachtig is als de krachten die loskomen bij deze lasers,” zei de Roemeense projectcoördinator, Nicolae-Victor Zamfir.

Zo kunnen ze de tijd die nodig is om radioactief afval neutraal te maken terugbrengen van duizenden jaren naar een paar seconden, uit het niets subatomaire deeltjes creëren en tumoren behandelen zonder operatie.

Hoewel kernenergie in principe schoon is aangezien er geen CO2 bij de productie vrijkomt, is een belangrijk nadeel dat nucleair afval zeer schadelijk is en duizenden jaren blijft bestaan. De nieuwe laser zou het debat over de duurzaamheid van kernenergie opnieuw kunnen aanwakkeren.

Braindrainstop

In totaal gaat het om drie onderzoekslocaties die worden gebouwd in de voormalige Oostbloklanden Tsjechië, Roemenië en Hongarije. Een van de twee lasers komt in het Roemeense Magurele te staan. Daar komen geothermische energiecentrales om de 10 megawatt aan energie op te wekken die nodig is om het project leven in te blazen.

De EU heeft gekozen om het Extreme Light Infrastructure Project (ELI) te huisvesten in voormalige Oostbloklanden, omdat daar een gestage braindrain plaatsvindt naar rijkere landen. Onder het communistisch bewind lag in Magurele een van de meest geavanceerde onderzoekscentra voor nucleaire natuurkunde, maar doordat de Roemeense overheid weinig geld uitgeeft aan onderzoek trekken de wetenschappers steeds vaker naar regio’s waar het salaris hoger ligt. Het ELI-project moet het tij keren door een positieve, vicieuze cirkel van investeringen te creëren.

Kosten

De eerste fase eindigt in december 2012 en kost zo’n €500 mln. Tijdens de tweede fase zullen aanvullende toepassingen in Roemenië en Hongarije de EU-uitgaven op €700 mln brengen, ongeveer 80 procent van het totaal. De rest wordt via andere investeerders binnengehaald.

Bron: Bloomberg

Foto: Alanymchan