23-06-2015 07:13 | Door: Thijs ten Brinck

Het Chinese staatsenergiebedrijf Three Gorges heeft een deal gesloten met de Australische start-up RayGen. RayGen levert zeer efficiënt zonnestroom met spiegels en geavanceerde zonnecellen.

Het Australische RayGen heeft een concept ontwikkeld waarin kleine geavanceerde zonnepanelen met grote spiegels beschenen worden. Met een efficiëntie van 40,4 procent zet de technologie bijna 2,5 keer zoveel van het invallende zonlicht om in stroom als normale siliciumzonnepanelen.  

In China krijgt RayGen de kans zijn concept op grote schaal te bewijzen. De Australische website RenewEconomy schrijft dat de deal met China Three Gorges ongeveer € 685 mln en minimaal 500 megawatt in geïnstalleerd vermogen kan opleveren voor Raygen en zijn Chinese partners.

“We hebben er vertrouwen in dat deze technologie de kosten van onze zonnecentrales omlaag kan brengen”, zegt Zu Liu, directeur van Three Gorges zonne-energiedivisie. “De meeste van onze installaties zijn ongeveer 100 megawatt groot. In verschillende, steeds grotere, pilots testen we of de technologie ook werkt op die commerciële schaal.”

Gallium-arsenide

De zonnecellen van RayGen zijn gemaakt van de halfgeleider gallium-arsenide (GaAs). Deze geavanceerde zonnecellen zijn efficiënter maar ook duurder dan gewone zonnepanelen. Omdat RayGen met relatief goedkope spiegels veel zonlicht concentreert op de GaAs-zonnecellen is de opgewekte stroom uiteindelijk betaalbaarder dan die van siliciumzonnecellen.

Liu verwacht dat gebruik van RayGen-technologie de zonneparken van Three Gorges in de toekomst 10 tot 20 procent goedkoper kan maken.

Bekijk een video over het concept van RayGen.

Bron: RayGen, RenewEconomy | Foto: alex lang, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)