31-10-2012 12:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

20.000 aandelen moest de Windcentrale slijten om de aankoop van twee windmolens door te laten gaan. Dat is ze vandaag gelukt.

Het was even spannend of de Windcentrale de deadline van 7 december zou gaan halen. Voor die datum moesten de 20.000 stukjes windmolen, ofwel winddelen, verkocht zijn. Alleen dan zouden de kopers een coöperatie vormen en eigenaar worden van de windmolen.

Drie maanden duurde het voordat de winddelen van de eerste molen waren verkocht. Initiatiefnemers Harm Reitsma en Anne Janssens hebben hier veel energie in gestopt. “De sneeuwbal is aan het rollen, maar we beseffen wel dat hij continu een zet nodig heeft”, aldus Harm Reitsma in een eerder interview met DuurzaamBedrijfsleven.nl.

Crowdmarketing

Bij de tweede windmolen ging die sneeuwbal opeens heel hard rollen. De Windcentrale kreeg steun van de campagne ‘Deel mee in de wind’ gesteund door stichting Natuur & Milieu en Greenchoice. Gecombineerd met mond-tot-mondreclame raakte de tweede windmolen binnen een maand uitverkocht, ruim een maand voor de deadline.

Anne Janssens noemt het een fantastisch resultaat: “Het is overweldigend. Het is ongelofelijk hard gegaan. Het was nog even spannend begin oktober, maar het is de laatste maand heel hard gegaan. Dit is vooral te danken aan crowdmarketing blijkt uit onze analyses. Winddelers hebben vooral zelf mond-tot-mondreclame gemaakt.”

Winddelers hebben vooral zelf mond-tot-mondreclame gemaakt. Anne Janssens, initiatiefnemer de Windcentrale

Ruim 5.500 huishoudens kochten een stukje windmolen, goed voor een waarde van zo'n €7 mln. Hiermee is het één van de grootste crowdfundingsprojecten in de wereld.

Delen in de wind

De aankoop van de molens wordt de komende weken rondgemaakt. In januari ontvangen trotse windbezitters de eerste groene windstroom.  Wie nog interesse heeft in een stukje van de windmolens van ‘De Grote Geert’ of ‘De Jonge Held’ kan zich inschrijven op de reservelijst. Janssens hoopt dat de Windcentrale begin 2013 met een nieuw aanbod kan komen, zodat nog meer mensen kunnen delen in de wind.