26-06-2015 07:31 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse offshore-expert Van Oord heeft van energiebedrijf Dong Energy een grote opdracht gekregen voor de installatie van de funderingspalen voor een Brits windpark op zee.

Het windpark Burbo Bank Extension bestaat uit 32 windmolens van de Deense producent Vestas, van elk acht megawatt. In de zomer van 2016 legt Van Oord de funderingen aan, acht kilometer uit de Britse kust bij Liverpool.

"Dit is het laatste belangrijke contract, hetgeen aangeeft dat de voorbereidingen op schema liggen", zegt Klaus Skoust Moller, projectdirecteur bij Dong Energy. Het windpark met een geïnstalleerd vermogen van 256 megawatt produceert jaarlijks voldoende elektriciteit voor ruim 180.000 Britse huishoudens.

Drijvende monopiles

Het offshore bedrijf verzorgt ook het transport van onderdelen en materialen tussen de verschillende Duitse, Deense en Britse havens. De monopiles, holle funderingspalen voor de windmolens, sleept Van Oord drijvend naar de bouwlocatie.

Van Oord, van oorsprong vooral actief in de offshore olie- en gassector en de baggerindustrie, behaalt steeds meer omzet uit windprojecten op zee. In 2014 behaalde het bedrijf een recordomzet, vooral dankzij de betrokkenheid bij twee grote Nederlandse offshore windparken.

Welk bedrag met de opdracht van Dong Energy is gemoeid, is niet bekend gemaakt.

Bron: Van Oord | Foto: Van Oord