29-06-2015 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Peeeks uit Delft helpt bedrijven de energierekening met tot wel 40 procent te verlagen door op het juiste moment apparaten aan of uit te zetten.

Energiebedrijf Eneco investeert in het jonge IT-bedrijf Peeeks. De Delftse start-up speelt in op steeds sneller en extremer veranderende stroomprijzen. Zo helpt het bedrijven aan de goedkoopste stroom en kan de energierekening 10 tot 40 procent omlaag.

Peeeks doet dit door het energieverbruik van airconditioners, koelhuizen en bijvoorbeeld gemalen slim te sturen op basis van de actuele stroomprijs, die wordt bepaald op de APX. Eneco geeft Peeeks toegang tot deze energiebeurs. 

"Naast een financiële injectie krijgen we nu ook toegang tot het netwerk en de expertise van Eneco. Dat biedt ons een enorme meerwaarde", zegt David Beijer van Peeeks.

Demand side management

Door de aanwas van duurzame zonne- en windenergie in Nederland en onze buurlanden is het aanbod van stroom steeds meer afhankelijk van het weer. Dat leidt soms tot tekorten en soms juist tot een overschot aan stroom.

Peeeks helpt bedrijven flexibiliteit in bedrijfsprocessen te benutten, en apparaten zoveel mogelijk aan te zetten op momenten dat de stroom goedkoop is. Deze kunnen dan uitblijven als de stroomprijs weer omhoog schiet.

Dankzij deze slimme verbruiksplanning, demand side management, besparen de bedrijven op de energiekosten en komt er meer ruimte om het aandeel duurzame energie op het elektriciteitsnet op te voeren. Onder andere de Britse start-up Kiwi Power is in Groot Brittannië al zeer succesvol met dit concept.

Eneco neemt een minderheidsbelang in de bij incubator Yes!Delft aangesloten start-up. De omvang van de investering is niet bekend gemaakt. 

Bron: Eneco, FD | Foto: Eneco