06-11-2012 15:32 | Door: Jurgen Tonneyck

Startup Dutch Rainmakers combineert twee dingen waar Nederlanders goed in zijn: water en wind. In de woestijn van Koeweit halen zij water uit de lucht.

In 2007 realiseerde Piet Oosterling zich dat een bestaande techniek beter kon worden gebruikt. Een techniek die in elk huishouden staat. Een koelkast werkt op basis van een natuurkundig feit: een vloeistof die overgaat naar gasvorm onttrekt warmte aan de omgeving. Water is hiervan een bijproduct, zoals iedereen weet die met een dichtgevroren vriesvak te maken heeft gehad.

De windmolens van DutchRainmakers ontrekken op dezelfde manier vocht uit de lucht. “We hebben nu een twee functionerende pilots,” zegt André Schoute, CEO van DutchRainmakers, tegen DuurzaamBedrijfsleven.nl. “Een in Koeweit en een in Friesland. Ik verwacht over een jaar 50 DutchRainmakers af te zetten en 120 over twee jaar.”

Schoute is positief met een reden. Afgelopen vrijdag wonnen hij en mede-oprichter Oosterling de Enlightenmentz of the Year Award – een aanmoedigingsprijs voor duurzame innovaties.

Goedkoper dan fleswater

Na drie jaar besteed te hebben aan pilots, waar Icos Capital in investeerde, staan er nu twee volledig operationele Rainmakers in de wereld. Het was tijd om de commerciële stap te maken. Daarom is Schoute afgelopen juni aangetreden als CEO.

“De Rainmaker kan concurreren met fleswater,” vertelt hij. “Per dag produceert een molen 7500 liter water.” Dit kan alleen in gebieden waar de luchtvochtigheid minstens 30 procent is. Dat maakt de windmolen ideaal voor kustgebieden, zoals Bangladesh of het Caribisch gebied.

De toekomst ziet Schoute zonnig in. “Er zitten nog verborgen toepassing in ons product.” Zo komt er naast koude ook warmte vrij bij het proces. “Voel maar eens aan de achterkant van je koelkast, dan voel je het ook.” Deze warmte kan gebruikt worden om water te verdampen. Op deze manier kan er niet alleen water uit de lucht worden gehaald, maar ook water worden ontzild.

Foto: Fox Kiyo