07-11-2012 16:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Investeren in eigen zonnepanelen wordt steeds zinvoller. De  jaarlijkse opbrengst door installatie van huishoudelijke zonnepanelen is in slechts een half jaar bijna 20 procent gestegen.  

Dat blijkt uit data van the Energy Saving Trust (EST), een Britse non-profit energieadviseur. Door de combinatie van energiebesparingen en teruglevertarieven  steeg de opbrengst van goedgelegen zonne-installaties van €675 (£540) per jaar in mei tot bijna €800 (£635) per jaar aan het begin van deze maand.

De grootste opbrengsten komen uit de teruglevertarieven, gevolgd door energiebesparingen en het exporteren van stroom naar het energienet.  Uit de resultaten blijkt  dat de terugverdientijd nog steeds gemiddeld tien jaar is, maar EST ziet een groeiend aantal huishoudens met steeds kortere terugverdientijden.

Huishoudens hebben steeds grotere installaties

Een verklaring voor de grote groei in opbrengst is dat zonnepanelen steeds goedkoper worden. “Terwijl je eerst ruim €9000 (£7500) betaalde voor een 2 kilowatt-paneel, krijg je nu een 3,5 kilowatt-installatie,” legt Ian Cuthbert uit, adviesmanager van EST. “We merken dat mensen daarom steeds grotere systemen installeren.” Door de blijvend dalende zonnepaneelprijzen en groeiende energieprijzen verwacht Cuthbert een voortzetting van de trend.

Door de enorme dalingen in de zonnepaneelindustrie zijn grote systemen binnen handbereik gekomen Tristan Spits, mede-oprichter van Zonline

Of deze trend ook in Nederland zichtbaar zal zijn is nog maar de vraag. “Hoe groter het systeem, hoe beter de investering,” legt Tristan Spits uit, mede-oprichter van zonnesysteemaanbieder Zonline. "En door de enorme dalingen in de zonnepaneelindustrie zijn grote systemen binnen handbereik gekomen. Echter, in Nederland is in de meeste gevallen het dak de beperkende factor."

“In Nederland is het dakoppervlak namelijk vaak een stuk kleiner dan in het buitenland. Dit komt onder andere omdat bij ons veel meer gebruik wordt gemaakt van dakkapellen en –ramen. Het effect van de prijsdaling van zonnepanelen zal daarom in Nederland niet zo een enorm effect hebben op de grootte van de systemen als in Engeland.”

Zonne-energie steeds zinvollere investering

Wel merkt Spits dat er steeds meer interesse is voor zonne-installaties. “De drie hoofdredenen om over te stappen op zonne-energie zijn: iets goeds willen doen voor het milieu, onafhankelijkheid van energieleveranciers en financiële investering,” zegt Spits.

“In elk land is deze balans anders, maar we zien dat steeds meer mensen heel erg geïnteresseerd zijn in het financiële rendement van zonne-energie. Deze interesse is enorm gestegen door de prijsdalingen van zonnepanelen, omdat het hierdoor een veel zinvollere investering is geworden.”

Publiek nog steeds moeilijk te overtuigen

EST laat echter ook weten dat zonne-energiebedrijven nog steeds moeite hebben om het grote publiek te overtuigen van het gebruik van zonnepanelen. Uit een onderzoek onder tweeduizend Britse huishoudens bleek dat een derde van de ondervraagden benaderd was over de installatie van zonnepanelen, maar dat slechts 4 procent ervoor had gekozen ze daadwerkelijk te installeren.

“We hopen dat we met de nieuwe data huisbezitters kunnen zekerheid kunnen bieden dat ze significante besparingen en opbrengsten kunnen maken door zonnepanelen te installeren,” aldus Cuthbert.

Foto: Bart Langelaan