02-07-2015 18:01 | Door: Thijs ten Brinck

Ruim 80 kilometer ten noorden van Groningen is de eerste funderingspaal voor het windpark Gemini geplaatst. Dit voorlopig grootste Nederlandse offshore windpark gaat 600 megawatt duurzame elektriciteit opwekken.

Het installatieschip Aeolus van offshorebedrijf Van Oord maakt overuren dit jaar. Nu het windpark Luchterduinen voor de kust bij Noordwijk volledig in bedrijf is, vaart het schip door naar Groningen voor de volgende megaklus.

Ongeveer 85 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog heeft de Aeolus de eerste monopile voor het windpark Gemini geplaatst. De komende maanden volgen er nog 149. Het park heeft bij oplevering in 2017 een geïnstalleerd vermogen van 600 megawatt.

“De plaatsing is een mijlpaal in de bouwfase die, zoals gepland, mogelijk is gemaakt door de nauwe samenwerking met de projectpartners”, zegt Matthias Haag, CEO bij Gemini. Op volle sterkte kan het windpark jaarlijks evenveel hernieuwbare stroom produceren als 1,5 miljoen Nederlanders verbruiken.

Duurzame drukte boven de Waddeneilanden

De grootste aandeelhouders in het windpark Gemini zijn het Canadese energiebedrijf Northland Power en de windturbinebouwer Siemens. Het Nederlandse energiebedrijf HVC en offshorespecialist Van Oord zijn allebei voor 10 procent eigenaar.

Boskalis en Volkerwessels, concurrenten van Van Oord, kregen deze week de opdracht om in het Duitse deel van de Noordzee, iets ten oosten van Gemini het zeewindpark Veja Mate aan te leggen.

Bron: Gemini | Foto: Gemini