04-07-2015 10:08 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa houdt de Chinese Gobiwoestijn goed in de gaten. In iets minder dan 10 jaar tijd is een groot deel van de woestijn volgebouwd met zonnepanelen.

China stampt in recordtempo duurzame energiecentrales uit de grond. Maar op welke schaal dat gebeurt en waar de zonnecentrales staan, zijn vanwege het relatief gesloten regime niet altijd te overzien, schrijft Green Tech Media.

gobi door de jaren heen

Op basis van satellietbeelden van de ruimtevaartorganisatie Nasa is wel een goede inschatting te maken. Foto's uit 2006, 2012 en 2015 tonen de enorme expansie aan van zonneparken in de Gobiwoestijn.

Voor een goede vergelijking hebben we de foto's naast elkaar gemonteerd.

Expansie duurzame energie

De China Daily schrijft dat in de provincie Gansu, waar de woestijn ligt, bijna 5.200 megawatt aan zonnepanelen is geïnstalleerd. Ondanks de enorme toename sinds 2006, is er voldoende ruimte over. De woestijn is veel groter dan op de foto’s is te zien.

China zegde in aanloop naar de VN-klimaattop, eind dit jaar in Parijs, toe in 2030 een vijfde van zijn energie duurzaam op te wekken. Het land investeerde in 2014 € 83 mrd in duurzame energie. Daarmee spendeerde de Chinese overheid ongeveer twee keer zoveel als de VS en Japan. Die landen bezetten in 2014 met hun investeringen in duurzame bronnen in 2014 de tweede en derde plaats.

Bron: Greentechmedia, Nasa, China Daily | Foto: Nasa, David Berkowitz, via Flickr Creative Commons (Combined/cropped by Duurzaambedrijfsleven)