12-11-2012 12:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Kabinet Rutte-II heeft ingezet op 16% duurzame energie. Volgens de ING wordt dat lastig als er geen aanvullende maatregelen voor windenergie komen.

Dat de plannen van het kabinet ambitieus zijn is bekend. Zo liet onderzoeksinstituut ECN laatst weten dat 16 procent duurzame energie alleen haalbaar is met de juiste maatregelen. (16% haalbaar, maar vraagt om doortastend kabinet). Het instituut stelt voor om biomassa te stimuleren door een meestookverplichting of subsidies in te voeren. Daarnaast pleit het instituut voor meer windenergie, waar een verbeterd plan voor ruimtelijke ordening bij hoort.

Financieel gat

Ook de ING is kritisch. Het kabinet stelt structureel €2,4 mrd beschikbaar voor duurzame energie, maar volgens de bank is er alleen al voor windenergie €12 tot €14 mrd aan investeringen nodig. “De bankensector kan niet alleen in de omvangrijke financieringsvraag voorzien,’’ staat in het rapport van de ING. Volgens de financiële dienstverlener kunnen verzekeraars en pensioenfondsen soelaas bieden. Ook zal de subsidieregeling SDE+ kunnen worden aangepast.

Meer energie, evenveel molens

De bank ziet echter niet alleen financiële hordes op de baan. Net als het ECN maakt ING zich zorgen over de ruimtelijke ordening. Zo stuiten nieuwe windmolenprojecten vaak op belemmerende regels en verzet van de lokale bevolking. De bank stelt daarom voor om vervroegde afschrijving van oude windmolens fiscaal aantrekkelijk te maken. Op die manier zullen nieuwe molens met meer vermogen de oude vervangen. Met als resultaat dat er meer vermogen komt, maar niet meer molens.

De ING is zo kritisch, omdat de het op windenergiegebied nu nagenoeg windstil is. In 2009 waren er zelfs 66 windmolens minder dan een jaar daarvoor. Gezien de omstandigheden blaast het kabinet dus hoog van de toren, vindt de bank.

Foto: Vimal