06-07-2015 13:34 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Skeleton Technologies uit Estland lanceert lichtgewicht energieopslagsystemen voor gebruik in transport, industrie en de elektriciteitssector. De ultracapaciteiten zijn een alternatief voor accu’s.

Ultracapaciteiten, ook wel supercondensators, zijn vooral geschikt in toepassingen waar regelmatig veel elektriciteit snel opgeslagen en vrijgegeven moet worden. Bijvoorbeeld het opslaan van rem-energie in een auto. De technologie houdt het midden tussen accu’s en conventionele condensatoren.

Skeleton Technologies heeft de veel belovende technologie naar eigen zeggen sterk verbeterd. Dankzij toepassing van grafeen is de opslagcapaciteit per gewicht van de producten van de Estse start-up ruim 30 procent hoger dan die van de beste concurrent op de markt.  

“Grafeen is al jaren in beeld als een wondermateriaal voor uiteenlopende toepassingen, inclusief energieopslag”, zegt Taavi Madiberk, CEO van Skeleton Technologies. “Massaproducten op basis van grafeen zijn er echter nog bijna niet. Wij gaan die doorbraak forceren.”

Autosport en ruimtevaart

Op dit moment maken onder andere de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en enkele raceteams gebruik van de supercondensatoren van Skeleton Technologies. Het bedrijf wil zich nu ook op volumemarkten gaan richten. Skeleton denkt daarbij aan toepassingen die het elektriciteitsnet ondersteunen en gebruik in hybride auto’s en vrachtwagens.

“Elon Musk heeft voorspeld dat ultracapaciteiten de toekomst zijn voor elektrische auto’s”, zegt Maavi. “Wij gaan die voorspelling waarmaken. Voor 2017 willen we de energiedichtheid van onze capaciteiten nog eens verdubbelen.”

Begin juni 2015 haalde Skeleton Technologies bijna € 10 mln aan groeigeld op bij verschillende investeerders uit de industrie.

Bron: BusinessGreen, Skeleton | Foto: jase™, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)