23-02-2012 11:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Acht van Europa’s meest vooruitstrevende energiebedrijven bundelden vandaag hun krachten. De EU wordt door hen opgeroepen haar huidige energiedoelstellingen voor 2030 te moderniseren en juridisch bindend te maken.

De coalitie reageert op de EU’s Energy Roadmap voor 2050 vorig jaar, waarin Europa zichzelf ten doel heeft gesteld om emissies in 2050 met 80 à 95 procent te verminderen. Het plan bevat ook tussentijdse doelen die echter niet juridisch bindend zijn.

Een fout, denkt de coalitie die naast het Nederlandse Eneco bestaat uit DONG Energy, Public Power Corporation, ACCIONA, Sorgenia, EWE, SSE en EDP Renewable. Zonder juridisch bindende doelstellingen voor hernieuwbare energie, de reductie van CO2-uitstoot en energie-efficiëntie wordt de Europese energiesector niet gestimuleerd om de energie-infrastructuur te moderniseren.

“Wij zijn een energiebedrijf zijn dat veel investeert in duurzame energie, wij verlangen daarvoor een zo’n gunstig mogelijk Europees beleid,” vertelt Christiaan van Eekhout van Public Affairs voor Eneco. "Een jaar geleden begon Eneco met de coalitie om zo gezamenlijk met statements te komen in Brussel."

Mijlpalen

De coalitie van Europese energiebedrijven vraagt nu nadrukkelijk aan de EU om ook de tussentijdse mijlpalen bindend te maken. Het stellen van bindende objectieven voor een duurzame energiesector is nu noodzaak voor de uiteindelijke successen in 2050.

“Momenteel zijn de EU doelstellingen en de ETS voor duurzame energie na 2020 te vrijblijvend,” aldus Van Eekhout.

Level playing field

Omdat het bieden van hernieuwbare energie op dit moment nog grote investeringen vergt, zullen niet alle bedrijven ervoor kiezen deze stap vrijwillig te maken. Echter is een bedrijfsinvestering van iedere speler wel nodig om de algehele sector slagvaardig te verduurzamen.

De coalitie vraagt om een ‘level playing field’ om daarmee te voorkomen dat enkele energiebedrijven verantwoordelijk zijn voor de kostbare modernisering van het energiesysteem, waar de anderen daar in de loop der tijd de vruchten van zullen plukken.

Bron: Euractiv

Foto: Phillippe Put