13-07-2015 12:17 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up SolarLayer heeft innovatieve kristallen ontwikkeld die te mengen zijn met verf en asfalt. De zelforganiserende kristallen maken van elk object onzichtbaar een zonnepaneel.

De zelforganiserende nano-zonnecellen van de Britse start-up SolarLayer lijken nog het meest op zout. Verwerkt in coatings of bouwmaterialen wekken ze zonnestroom op. SolarLayer noemt onder andere toepassingen in daken, muren, tentdoek en wegen.

Het concept is ontwikkeld door wetenschappers uit Groot-Brittannië, Argentinië en Zwitserland. Het bestaat uit minuscule zonnecellen, gemengd met stroomgeleidende vezels. De versie voor verf en coatings moet in 2016 op de markt komen. Voor 2017 staat de lancering van het product voor asfalt gepland.

Zonne-energie uit het noorden

De nano-zonnecellen van SolarLayer richten zich vanzelf naar het Noorden en geven de opgewekte stroom alleen in die richting door. Zo voorkomt het systeem kortsluiting in het als verf aangebrachte zonnepaneel. 

Via een adapter, die aan de noordzijde in een behandeld oppervlak wordt geprikt, geeft het materiaal een spanning af van 3 tot 12 volt. De coating gaat volgens de start-up 20 jaar mee. Wat de efficiëntie van de omzetting van zonlicht tot elektriciteit is, vermeldt SolarLayer niet.

De start-up wil via het crowdfundplatform IndieGogo $ 100.000 ophalen om de productie op te starten. Storm loopt het nog niet. 14 dagen na de lancering van de campagne is nog slechts $ 335 binnen.

Bekijk het campagnefilmpje van SolarLayer.

Bron: SolarLayer, IndieGogo, SustianableBrands | Foto: Einar Jørgen Haraldseid, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)