14-07-2015 09:23 | Door: Thijs ten Brinck

Europees onderzoek toont aan dat er onder verschillende hoge bruggen duurzame elektriciteit is op te wekken. De wind die door de dalen onder de brug blaast, kan honderden huishoudens van stroom voorzien.

Grote viaducten in berggebieden bieden volgens een team van Spaanse en Britse onderzoekers een goede gelegenheid om windturbines te plaatsen. De wetenschappers gebruikten een viaduct op de Canarische Eilanden als model voor de studie.

viaduct

Onder deze brug is volgens de studie ruimte voor verschillende windturbines met een gezamenlijk vermogen van ruim 0,5 megawatt. “Dat komt overeen met het gemiddeld gebruik van 450 tot 500 huishoudens”, zegt de onderzoeker Oscar Soto van de Kingston University.

Dubbel gebruik van infrastructuur

Om de ruimte tussen de pilaren optimaal te gebruiken is het volgens de onderzoekers goed om de afmetingen van de windmolens per brug af te stemmen. Volgens computermodellen levert een opstelling met 24 kleine windturbines voor de bestudeerde brug de meeste windstroom op. Vanwege de haalbaarheid stellen de onderzoekers een opstelling met twee identieke molens voor.

Volgens de studie is het gebruik van de ruimte onder bruggen vooral een uitkomst op plaatsen waar het lastig is een vergunning te krijgen voor nieuwe windparken.

Bron: Kingston University | Foto: José Antonio Peñas (Sinc), sszdl, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)