21-11-2012 10:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Microsoft investeert $5,5 mln (€4,3 mln) in een project om met biogas groene energie op te wekken voor mobiele datacentra. Het biogas komt uit rioolwater. 

Het is een soort zeecontainer die je neer kan zetten bij evenementen. Een mobiel datacentrum is in het algemeen echter erg vervuilend omdat het werkt op dieselgeneratoren. In een zoektocht naar alternatieve energiebronnen is Microsoft terecht gekomen bij biogas afkomstig uit rioolwater.

In het Amerikaanse Cheyenne experimenteert het bedrijf samen met de universiteit van Wyoming met een mobiele datacentrum dat al zijn energie betrekt uit een waterzuiveringsinstallatie in de buurt.

Minder haperingen

Het is niet alleen een duurzamer alternatief, door energie uit biogas te gebruiken zijn dergelijke kleinere datacentra minder afhankelijk van haperingen in de stroomtoevoer. De warmte die vrij komt bij het datacentrum zal weer hergebruikt worden bij de omzetting van rioolwater naar energie.

Als het een succes blijkt kunnen mobiele datacentra hun energie in de toekomst betrekken uit andere potentiële bronnen van biogas, zoals vuilstortplaatsen en boerderijen.

Bron: Microsoft

Foto: Amid Chattopadhyoy