16-07-2015 19:22 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf Nuon werkt in Amsterdam en Rotterdam op een slimme manier aan nieuwe warmteleidingen. In beide steden krijgen bewoners duurzame warmte, met zo min mogelijk overlast.

In Rotterdam slaan Nuon en het gemeentelijk ingenieursbureau de handen ineen. Aan de Sportsingel in de stad werkt Nuon aan een nieuwe warmteleiding, terwijl ook de riolering in de straat aan vervanging toe is.

Nuon en de gemeente bereiden de werkzaamheden samen voor, en voeren zoveel mogelijk het werk parallel uit. Dit is voor beide partijen goedkoper, maar vermindert vooral de overlast voor omwonenden. De straat wordt maar één keer opengebroken en is korter afgesloten.

De helft minder CO2-uitstoot

Ook in Amsterdam, rond metrostation Spaklerweg, breidt Nuon zijn warmtenet uit. Twee buizen van ruim 450 meter lang worden op 35 meter diepte onder de Weespertrekvaart doorgetrokken. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden is de overlast beperkt gebleven, omdat de buizen vijf meter boven de grond hebben gehangen. Het verkeer kon er gewoon onderdoor.

De nieuwe warmteleiding bij Spaklerweg levert de restwarmte uit de energiecentrale bij Diemen aan de nieuwe wijk Amstelkwartier. Ruim 200.000 vierkante meter aan commercieel vastgoed en 1.400 huishoudens besparen dankzij de stadswarmte straks 50 procent op de CO2-uitstoot, in vergelijking met verwarming op aardgas.

Bron: Nuon | Foto: Nuon