18-07-2015 10:19 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder Tennet heeft in Duitsland de zes megawatt sterke Power-to-Gas centrale van Audi toegelaten tot de korte termijnbalansmarkt voor elektriciteit.

De toelating was altijd al de bedoeling, maar nu mag de duurzame methaanfabriek van Audi ook echt handelen op de balansmarkt voor stroom.

power to gas, credit audi

De afgelopen tijd heeft de installatie, bij de Duitse plaats Werlte, bewezen te voldoen aan de strenge eisen van Tennet.

De balansmarkt speelt in op de acute vraag naar elektriciteit en het snel variërende aanbod van vaak duurzame stroom. Voor toelating moest de Audi-fabriek onder meer aantonen heel snel te kunnen opstarten.

De installatie in Werlte kan binnen vijf minuten vanuit stilstand op het maximum vermogen van zes megawatt produceren. Ook verschillende snellere, maar kleinere variaties in de belasting, kan de installatie aan.

Duurzame aardgasauto’s

De Power-to-Gas installatie is sinds 2013 in bedrijf. De fabriek gebruikt elektriciteit om waterstof te produceren uit water. Dit waterstof reageert volgens met CO2, die wordt weggefilterd uit een nabijgelegen biogasinstallatie.

Audi verkoopt zowel het groengas als het synthetische methaan uit de installatie als CO2-neutrale brandstof voor de automodellen op aardgas.

De installatie in Werlte was tot voor kort de grootste Power-to-Gas fabriek ter wereld. Sinds juni 2015 deelt de productiefaciliteit die titel met de eveneens 6 megawatt grote installatie bij het Duitse Mainz. Deze fabriek is gebouwd op initiatief van het Energiepark Mainz, met onder andere Siemens, Linde en de gemeente als deelnemers. In tegenstelling tot de installatie in Werlte produceert de installatie in Mainz pure waterstof, voor gebruik in bijvoorbeeld brandstofcelauto's. 

Bron: Audi, Windkraft Journal | Foto: Audi