26-11-2012 11:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Qatar, het land met de hoogste CO2-uitstoot per inwoner, vergaderen vanaf vandaag 200 landen over een nieuw klimaatakkoord.

De conferenties, die sinds twee decennia worden gehouden, hebben tot nu toe tot weinig concrete resultaten geleid. Drie jaar terug, in 2009, mislukte de top in Kopenhagen. Daarom wordt de bijeenkomst in Doha sceptisch ontvangen. Zowel door klimaatactivisten die vinden dat de ontwikkelingen te langzaam gaan als door wetenschappers die zeggen dat het kwaad reeds geschied is. Volgens een VN-rapport is de wereld al twee graden Celsius opgewarmd en zijn we onderweg naar vier graden Celsius.

“Waarom komen we jaar na jaar terug?” zei de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Maite Nkoana-Mashabane, die de bijeenkomst van vorig jaar in Durban leidde. “We zijn het verschuldigd aan de mensen, de mondiale burgers. We zijn het verschuldigd aan onze kinderen om ze een veiligere toekomst te geven dan die ze nu tegemoet gaan.”

Arm versus rijk

In Doha is de tegenstelling  tussen arme en rijke landen voelbaar. Volgens armere landen doen rijke landen niet genoeg aan klimaatverandering. Japan, de Verenigde Staten, Canada en Rusland hebben zelfs aangegeven nieuwe klimaatdoelstellingen die voortvloeien uit een herzien Kyoto Protocol niet over te nemen.

Het Green Climate Fund stelt geld beschikbaar voor armere landen om de nodige maatregelen te nemen, maar dat geld is eind dit jaar op. De doelstelling is om het fonds van de huidige $30 mrd (€23 mrd) voor twee jaar te laten groeien naar $100 mrd per jáár (€77 mrd). Economische malaise in het Westen gooit echter roet in het eten.

De Europese Unie is de grootste donor met €7,2 mrd. Via een persbericht liet de Europese Commissie weten “volledig toegewijd te zijn om een eerlijke bijdrage te leveren”. Dat een “eerlijk deel” meer is dan €7,2 mrd is onwaarschijnlijk.

In de Verenigde Staten staat president Barack Obama onder druk om in zijn eigen woorden “de vernietigende krachten van klimaatverandering” aan te pakken. In de VS speelde het thema klimaat geen noemenswaardige rol van betekening tijdens de presidentsverkiezingen, totdat de verwoestende orkaan Sandy $29,4 mrd (€22,6 mrd) aan schade veroorzaakte.

Foto: Larry Johnson