26-11-2012 15:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Dat blijkt uit onderzoek van DAS, een financieel-juridisch dienstverlener. Bijna twee derde kort op personeel, terwijl nog geen derde kort op energie.

Dat blijkt uit onderzoek van financieel-juridisch dienstverlener DAS. Veel ondernemers verkeren in zwaar weer door de aanhoudende crises. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft voorspeld dat de economie het komende jaar 0,75 procent gaat groeien. Goed nieuws na de krimp van 0,5 procent dit jaar, maar ondanks het betere vooruitzicht zijn veel bedrijven genoodzaakt om te bezuinigen.

Onverwacht resultaat

DAS vroeg 250 MKB-bedrijven op welke kosten wordt bezuinigd. Tot verbazing van de dienstverlener bleek in maar 32 procent van de gevallen dat er naar de energierekening werd gekeken. Op de eerste plaats stond personeel (63 procent) en op de tweede plek investeringen (54 procent).

Maar is de uitkomst niet logisch, omdat personeel vaak de grootste bron van uitgaven zijn? “Gedeeltelijk,” zegt Olav Wagenaar, publiciteitscoördinator van DAS. “Personeel is een waardevol bezit dat bedrijven graag willen behouden.” Met het positieve vooruitzicht van het CPB op het oog is veel te zeggen voor het behoud van werknemers.

Mogelijke oorzaken

DAS heeft niet de oorzaak van de uitkomst onderzocht, maar volgens Wagenaar “zijn bedrijven terughoudend om energiebesparende investeringen te doen als er al minder omzet is”. Dat komt overeen met het feit dat 54 procent van de bedrijven bezuinigt op investeringen. Als mogelijke tweede oorzaak noemt Wagenaar “dat er al veel slagen zijn gemaakt bij kruideniersbedrijven”. Zo is het vanuit de wetgeving verplicht gesteld om in supermarkten koelvakken dicht te houden.

Foto: Rsheie