22-07-2015 12:26 | Door: Thijs ten Brinck

Markus Hall, de CEO van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, geeft toe dat zijn bedrijf te laat is geweest in de overstap naar duurzame energieproductie. Het bedrijf verliest opnieuw miljarden.

Vattenfall, het moederbedrijf van energiebedrijf Nuon, heeft in het afgelopen kwartaal ruim € 3 mrd afgeschreven op steenkool- en kerncentrales in Zweden en Duitsland. Dat resulteerde in een kwartaalverlies van nagenoeg dezelfde omvang.

“Je kunt inderdaad stellen dat we te laat zijn geweest met investeringen in hernieuwbare energie”, zei Markus hall, CEO van Vattenfall bij de presentatie van de kwartaalcijfers. “Maar we focussen daar nu alsnog sterk op.”

Vattenfall heeft veel last van dalende elektriciteitsprijzen in Europa. Het concern kan met een portfolio met veel fossiele energiecentrales niet meer concurreren met energiemaatschappijen die eerder en serieuzer zijn ingesprongen op duurzame energieproductie.

Windenergie en bruinkool

Vattenfall is, met inmiddels meer dan 1.000 megawatt aan offshore windparken, de op een na grootste producent van windstroom op zee. Bijna de helft van de investeringen die Vattenfall het afgelopen kwartaal deed, hadden bovendien betrekking op windenergie.

Toch zijn windturbines slechts 3 procent van de totale opwekcapaciteit van Vattenfall. Het Zweedse bedrijf probeerde de afgelopen tijd versneld te vergroenen. Onder meer door zwaar vervuilende bruinkoolcentrales in Duitsland af te stoten. 

Bron: Z24, RechargeNews, FD | Foto: News Oresund, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)