23-07-2015 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

De drinkwaterbedrijven Dunea en Brabant Water hebben beiden aangekondigd te gaan investeren in zonne-energie. Er liggen plannen voor 1,4 megawatt, respectievelijk 3,3 megawatt aan duurzame energie.

Het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea gebruikt voor de zuivering van zijn drinkwater de filterende werking van de duinen. De productielocaties van het bedrijf liggen in het gebied met de meeste zonkracht van Nederland.

“Zonnepanelen bieden een schone, en veilige oplossing voor het opwekken van energie bovenop het primaire proces van de drinkwaterproductie”, zegt Arjen Knol, projectleider voor Dunea.

Samen met Royal HaskoningDHV heeft het drinkwaterbedrijf de plannen voor de installatie van 1,4 megawatt aan zonnepanelen uitgewerkt. Samen hebben de bedrijven een partner geselecteerd voor de aanleg van de installatie van de panelen op vier gebouwen van Dunea.

17.000 kilometer waterleiding

In 2020 wil drinkwaterbedrijf Brabant Water 20 procent van zijn elektriciteitsverbruik zelf duurzaam opwekken. Het bedrijf is met dat doel op zoek naar de installateur die het beste aanbod doet voor de aanleg van in totaal 3,3 megawatt zonnepanelen.

De aanbesteding betreft verschillende kleinere installaties, verspreid over vijftien productielocaties van het drinkwaterbedrijf in Noord-Brabant. Geïnteresseerde installateurs kunnen zich nog tot 18 september melden.

Brabant Water heeft zijn energieverbruik eerder al gereduceerd door de pompen efficiënter in te regelen en de waterdruk in het 17.000 kilometer grote leidingnet te optimaliseren. Onderdeel van de aanbesteding voor de zonnepanelen is dat de duurzame energie-installatie compatibel is met de IT-infrastructuur die het drinkwaterbedrijf al bezit.

Brabant water overweegt naast zonnepanelen ook windturbines te installeren.

Bron: Brabant Water, Royal HaskoningDHV, Solar Magazine | Foto: Peter Visser, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)