24-07-2015 09:16 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Array Technologies heeft een deal gesloten met Swinerton. De bedrijven gaan samen 1 gigawatt aan zonnepanelen voorzien van zonnevolgsystemen.

Dankzij solar trackers, systemen die zonnecellen zo draaien dat de zon er de hele dag vol op valt, behalen zonnepanelen hogere rendementen.

“De derde generatie van ons DuraTrack systeem is speciaal ontwikkeld voor grootschalige zonneparken”, zegt Ron Corio, CEO van Array Technologies. “We brengen de opbrengst aan hernieuwbare zonnestroom omhoog, en verlagen zowel de installatie- als de onderhoudskosten van installaties.”

Twee keer 1 gigawatt

Swinerton, een Amerikaanse ontwikkelaar van hernieuwbare energieprojecten gaat ruim 1.000 megawatt aan zonnepanelen voorzien van deze trackers. Array Technologies zal de zonnevolgsystemen leveren en toepassen op ruim tien projecten van Swinerton.

Eind juni sloot ook het bedrijf NexTracker uit Californië een deal met een andere Amerikaanse ontwikkelaar van zonnepanelen, Blattner. Ook bij deze overeenkomst ging het om levering van zonnevolgsystemen voor ruim 1.000 megawatt aan zonnepanelen.

Eén of twee assen

Omdat zonnepanelen het best presteren als het zonlicht er recht op valt, loont het om de zonnepanelen gedurende de dag steeds bij te draaien. Optimaal is het om de panelen over de verticale- én horizontale-as te kunnen kantelen. Dergelijke systemen zijn echter een duur, complex en onderhoudsgevoelig. De solar trackers van Array Technologies en NexTracker kantelen de zonnepanelen maar in een richting. Dat geeft al grote voordelen in de exploitatie van zonneparken. 

Bron: Array Tech, PV Tech, Nextracker