24-07-2015 12:01 | Door: Erik Verheggen

De Nederlandse turbinebouwer Tocardo en het Britse Mosscliff Environmental bundelen hun krachten in een joint venture voor duurzame getijdenstroom. De combinatie heeft al $ 200 mln opgehaald.

Dat meldt persbureau Bloomberg New Energy Finance. De joint venture heet MT Tidal en moet het netwerk en de opdrachtenportefeuille van Mosscliff combineren met de expertise van Tocardo op het gebied van de ontwikkeling en productie van getijdenstroominstallaties.

MT Tidal-CEO Paul Morris heeft volgens Bloomberg laten weten dat de joint venture in de Verenigde Staten al $ 200 mln heeft opgehaald bij private en institutionele investeerders. “Tocardo is de enige wereldwijd actieve massaproducent van getijdenturbines”, zegt Morris tegen Bloomberg.

Getijdenturbines

De getijdenturbines van Tocardo zijn veel kleiner dan die van concurrenten. Het bedrijf produceert installaties met een geïnstalleerd vermogen van 125 kilowatt en 225 kilowatt. Daar komt nog dit jaar een 800 kilowatt turbine bij. In 2017 volgt een  turbine van 2 megawatt.

MT Tidal richt zich volgens Bloomberg voor 80 procent op de markten in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk. In deze landen zijn vijf plannen voor getijdencentrales. Ook in de Verenigde Staten en Azië is het bedrijf bezig met vier projecten.

Tocardo

Tocardo installeert in de Oosterschelde een getijdencentrale die 1.000 huishoudens van duurzame stroom gaat voorzien. In het voorjaar heeft het bedrijf ook bij de afsluitdijk een installatie geplaatst. Daarnaast is Tocardo betrokken bij de pilot voor een drijvende getijdencentrale bij Texel.

Bron: Bloomberg New Energy Finance | Foto: olavk, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)