30-11-2012 13:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een klap voor sceptici die claimen dat klimaatverandering niet door hogere CO2-concentraties komt. Een internationaal onderzoeksteam brengt orde in de chaos.

Klimaatsceptici verliezen naarmate de gevolgen van klimaatverandering duidelijk worden steeds meer terrein. Een recent rapport van de VN wees al uit dat de kritische grens van 2 graden Celsius is gepasseerd. We zijn naar 4 graden Celsius onderweg. Conclusie: klimaatverandering is niet iets wat gaat gebeuren. Het is al gebeurd.

Maar sceptici konden zich tot voor kort op één ding beroepen: wetenschappelijk onderzoek zou aantonen dat de gevoeligheid van moeder aarde voor CO2-uitstoot wel meeviel. In het prehistorische tijdperk kon de temperatuur van 2 tot 10 graden Celsius oplopen als de CO2-concentratie verdubbelde. Volgens VN-onderzoek warmt de aarde in onze tijd ‘maar’ 2,1 tot 4,4 graden Celsius op. De CO2-concentratie zou vandaag de dag dus minder invloed hebben op het klimaat dan vroeger.

Appels met appels vergelijken

Dat is een misvatting, blijkt uit onderzoek van een internationaal team van wetenschappers dat deze week in Nature verscheen. De onderzoekers, waaronder ook enkele Nederlanders, kwamen tot de conclusie dat de huidige situatie vergelijken met die van tienduizenden jaren geleden niet opgaat. Appels werden met peren vergeleken.

“De situatie van vandaag is anders dan tientallen miljoenen jaren geleden. Continenten lagen anders en er was een dik pak landijs,” aldus Roderik van de Wal van de Universiteit Utrecht, een van de auteurs van het onderzoek.

Standaard

Voor het onderzoek hebben Van de Wal en zijn collega’s gekeken naar de literatuur over klimaatverandering en kwamen tot een tweede ontdekking: klimaatversterkende effecten worden in elk internationaal rapport steeds verschillend berekend. Gevolg: de effecten van die verschillende situaties in heden en verleden krijgen telkens een verschillend gewicht. Er miste een standaard.

Onder de effecten valt het verschil tussen de hoeveelheid ijs. Dat is van groot belang. Als de poolkappen smelten is dat een gevolg van temperatuurverandering. Tegelijkertijd jaagt het de opwarming van de aarde ook aan. “Als de temperatuur stijgt, smelt het poolijs en daardoor warmt de aarde extra op,” legt Van de Wal uit.

Als oplossing hebben de Nature-wetenschappers een precieze formule bedacht die moet afrekenen met verkeerde vergelijkingen. “Als iedereen in het vervolg onze formule gebruikt, is dit probleem uit de wereld,” zegt de Nederlandse onderzoeker.

Foto: DIDS