28-07-2015 09:10 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de University of Nebraska-Lincoln (UNL) hebben ontdekt dat multikristallijne zonnecellen meer duurzame stroom opbrengen als ze gemaakt worden met een antiaanbaklaag.

Hetzelfde principe dat regenjassen waterafstotend maakt, en zorgt dat een biefstuk in de pan niet vastkoekt, kan ook de productie van zonnepanelen verbeteren. Door gesmolten silicium uit te gieten over een ‘antiaanbaklaag’ ontstaan grotere siliciumkristallen.

“Het verschil is enorm”, zegt Jinsong Huang, onderzoeker aan UNL. “Omdat de nog gedeeltelijk vloeibare druppels silicium niet goed uitvloeien over de afstotende laag, groeien veel kristalkorrels samen.”

De kleine korrels die aan elkaar groeien tot grotere en regelmatige kristallen, kunnen de efficiëntie van zonnecellen met 50 procent verhogen. Op de grenslaag waar het ene siliciumkristal overgaat in een ander kristal, gaat namelijk een deel van de opgewekte zonnestroom direct weer verloren. 

Multikristallijn en monokristallen

De meeste zonnepanelen worden gemaakt uit silicium, in twee varianten. De meest efficiënte en duurste, zonnepanelen worden gemaakt uit monokristallijn silicium. Het halfgeleidermateriaal wordt hiervoor tijdens de productie zorgvuldig gesmolten en tot één massief kristal gevormd.

Goedkopere zonnecellen worden gemaakt uit multikristallijn silicium. Hierbij ontstaan er gedurende de snellere productiemethode meerdere kleine kristallen. Hoe groter de kristallen in deze zonnepanelen, hoe meer ze zich gedragen als de efficiëntere monokristallijne zonnecellen.

Bron: UNL | Foto: Joy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)