07-05-2012 18:30 | Door: Mark Beumer

Loszittende kabels en schakelaars in de uit-stand. Zonnepanelen halen in Nederland gemiddeld slechts 65 procent van het haalbare rendement door fouten bij de installatie. Voorzichtigheid is geboden bij het uitzoeken van een adviseur voor ontwerp en oplevering.

Een onderzoek van adviesbureau Local laat zien dat zonnepanelen in Nederland gemiddeld slechts 65 procent van hun verwachte opbrengst halen. Daarmee is 35 procent van een investering weggegooid geld. Local becijfert dat in Nederland € 60 mln aan onnodige investering is gedaan.

Belangrijkste oorzaak volgens Local zijn ontwerp- en installatiefouten. “De markt is zeer gefragmenteerd, veel installateurs beginnen gewoon,” aldus Paul Kengen, partner bij Local. “Een perverse prikkel is dat installateurs te grote systemen aanbieden om extra geld te verdienen bij de verkoop.”

Tijdens het onderzoek kwam Kengen onder meer een systeem tegen waarbij de installateur zonnepanelen achter een hoge dakrand had opgesteld die daardoor een groot deel van de dag in de schaduw lagen.

Losse kabeltjes

Een tweede oorzaak zit in het ontbreken van monitoring en analyse. “Het merendeel van PV systemen registreert weliswaar hoeveel elektriciteit er opgewekt wordt, maar de meeste eigenaren bekijken deze gegevens niet. Het zijn juist deze gegevens die mogelijke problemen direct aan de dag brengen.” Local ontdekte beginnersfouten als loszittende kabeltjes en schakelaars die in de uit-stand stonden.

Professionalisering

Kengen is dan ook bezorgd. “De business case van zonnepanelen is gebaseerd op een relatief hoge investering gevolgd door 'gratis' elektriciteit gedurende een lange periode. Als 35 procent van de investering geen opbrengst heeft, gaat de terugverdientijd met jaren achteruit.”

Nu steeds meer mensen zonnepanelen installeren is het zaak een professionele aanbieder te kiezen. “Het is hoog tijd om het beheer van duurzame systemen te professionaliseren, anders vallen investeringen in verduurzaming stil door gebrek aan vertrouwen bij banken en financiers.”

Op dit moment worden de Solar Days gehouden, waarbij geïnteresseerden ervaringen kunnen uitwisselen met eigenaren van zonnepanelen.

Local onderzocht 35 zonnestroomsystemen met een totaal vermogen van 1,5 MW die gebouwd zijn tussen 2006 en 2012. In Nederland is ongeveer 90 MW aan vermogen geïnstalleerd.

Foto: h080