04-12-2012 10:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Jongeren vinden duurzame energie ‘OK’,  als ze er maar niet teveel moeite voor hoeven te doen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van Eneco. Het onderzoeksbureau  vroeg ongeveer 1000 jongeren tussen de 17 en 27 jaar naar hun mening over energiebesparing.

Jongeren zijn redelijk op de hoogte over duurzame energie. Ze weten met welke activiteiten ze veel energie verspillen en op welke manier duurzame energie wordt opgewekt. Vier op de tien jongeren zijn bezorgd over de energievoorziening in de toekomst. Meer dan de helft ziet duurzame energie als de enige oplossing om ook in de toekomst nog voldoende energie te hebben.

Energiebesparing weinig prioriteit

Toch heeft energiebesparing weinig prioriteit. Een meerderheid van de jongeren zet nog wel de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en doet vaak of altijd een warme trui aan in plaats van de kachel hoger te zetten. Maar zorgen over energiebesparing leiden er niet toe dat jongeren ’s ochtends minder lang onder de douche staan. Ook laat meer dan de helft van de jongeren hun lader weleens in het stopcontact zitten nadat de telefoon al is opgeladen en zetten elektrische apparaten niet uit als ze de kamer verlaten. Ook een kleine moeite, maar toch teveel gevraagd.

Verantwoordelijkheid overheid

Energiebesparing wordt vooral als verantwoordelijkheid van de overheid en de energiebedrijven gezien en niet die van de burger. Het merendeel van de jongeren vindt dan ook dat de overheid de ontwikkeling van duurzame energie moet stimuleren.

Als het aan de jongeren ligt doet de overheid echter niet genoeg. Ze geven Nederland als geheel slechts een rapportcijfer van 5,5. Ondanks een gebrek aan een inspanning om zelf iets aan energiebesparing te doen geven de jongeren zichzelf wel een hoger rapportcijfer, een 6,3.

Bron: Eneco

Foto: Universiteit van Innsbruck