03-08-2015 10:17 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse president Obama heeft een plan gepresenteerd om de CO2-uitstoot van de elektriciteitssector voor 2030 met 32 procent te verlagen.

Elektriciteitscentrales zijn in de VS de grootste bron van CO2. Obama's plan om de uitstoot terug te brengen is nog iets strenger dan eerder verwacht. In plaats van 30 procent moet de uitstoot van de elektriciteitsproductie met bijna een derde omlaag.

Ook dwingt het plan de individuele Amerikaanse staten de doelstellingen te bereiken met echt hernieuwbare bronnen. Zoals zonne- en windenergie. Kolencentrales vervangen voor aardgascentrales, met een iets lagere CO2-uitstoot, is niet langer afdoende.

"Klimaatverandering is niet meer iets voor toekomstige generaties", zegt Obama in een video. "Dit is grootste, belangrijkste stap die we ooit hebben gezet in de strijd tegen klimaatverandering."

200 kolencentrales al dicht

In juli 2015 kwam de Amerikaanse milieuorganisatie Sierra Club met de schatting dat er sinds 2010 al 200 Amerikaanse kolencentrales gesloten zijn. Dat komt neer op 40 procent van de kolencentrales die in 2010 in bedrijf waren.  

Onder de plannen van de regering Obama zullen nog veel meer centrales moeten sluiten, of op een andere manier de CO2-uitstoot drastisch moeten beperken. De Environmental Protection Agency (EPA), verwacht dat de maatregelen minstens $ 8,4 mrd zullen kosten. De EPA raamt aan de andere kant een positieve bijdrage van minstens $ 34 mrd aan de volksgezonheid.

Bekijk het filmpje in een tweet van het Witte Huis:

Bron: Washington Times | Foto: The U.S. Army, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)