05-08-2015 07:33 | Door: Thijs ten Brinck

De vleugels van een vlinder helpen het insect snel de spieren op te warmen in de zon. Met het koolwitje als voorbeeld denken Britse onderzoekers de opbrengst van zonnepanelen met 50 procent te verhogen.

De onderzoekers, verbonden aan de University of Exeter, hebben kenmerken van de vleugels van het kleine koolwitje toegepast als concentrator voor zonnepanelen. Het lichtgewicht systeem verhoogt de opbrengst van de panelen met bijna 50 procent.

“Biomimicry is voor ingenieurs niets nieuws”, zegt Tapas Mallick, professor aan de University of Exeter. “Maar dit multidisciplinaire onderzoek geeft aanknopingspunten die de kosten van zonne-energie kunnen verlagen op een manier die niet eerder vertoond is.”

Warme spieren

De onderzoekers bestudeerden het kleine koolwitje. Deze vlinder staat er om bekend op bewolkte dagen eerder te kunnen wegvliegen dan andere vlinders. Dat komt volgens de onderzoekers door de manier waarop de vleugels het zonlicht weerkaatsen op de spieren van het beestje.

Hetzelfde effect passen de onderzoekers toe in een lichtgewicht systeem dat zonlicht effectief weerkaatst op zonnepanelen.

Biomimicry

Biomimicry, het nabootsen van eigenschappen uit de natuur, is een beproefde methode om producten en systemen te verbeteren. In miljoenen jaren van evolutie hebben dieren en planten veel slimme oplossingen uitontwikkeld.

Het Nederlandse bedrijf O-Foil ontwikkelde bijvoorbeeld een efficiënte aandrijving voor de binnenvaart, op basis van de staart van een dolfijn. Ingenieursbureau Movaris liet zich bij het ontwerp van een brug inspireren door de structuur van botten. Deze geven een optimale sterkte bij een minimaal materiaalgebruik.  

Bron: University of Exeter | Foto: Jim, the Photographer, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)