04-08-2015 18:09 | Door: Thijs ten Brinck

Het Saoedische Masdar Institute werkt samen met het MIT aan een nieuw type flowbatterij. Dankzij een alternatief oplosmiddel kan de accu op hogere temperaturen en bij hogere voltages werken.

“Energieopslagmethoden zijn vaak duur en niet geschikt in combinatie met alle denkbare energiebronnen”, zegt Saif Almheiri, materiaalkundige aan het Masdar Institute. “De technologie waar wij aan werken heeft de potentie deze obstakels te overwinnen.”

De accutechniek waaraan de beide partijen werken kan 20.000 op- en ontladen worden. Dat betekent dat ze tientallen jaren in gebruik kunnen blijven.

De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Masdar Institute optimaliseren met een nieuw elektrolyt de prestaties van redoxflowbatterijen (RFBs) en vergoten de toepassingsmogelijkheden van het accuconcept.

Vanadium flowbatterijen

Redox flowbatterijen zijn een alternatief voor bijvoorbeeld lithium-ionaccu’s. Ze werken met twee aparte tanks met daarin geladen vloeistoffen die via een membranen en elektroden energie uitwisselen. De energieopslag in externe tanks maakt de opslag met flowaccu’s goed schaalbaar.

Het metaal vanadium is aantrekkelijk voor gebruik in flowaccu’s, omdat het in vier verschillende elektrische toestanden kan bestaan. Daarmee kan vanadium aan beide zeiden van de accu gebruikt worden.

Normaalgesproken wordt het vanadium opgelost in water, maar dat beperkt zowel de voltages als de temperaturen waarbij de flowbatterij kan werken. Met een nieuw elektrolyt kan de temperatuur in de accu oplopen tot boven de 100 graden Celcius. Daarmee wordt hij efficiënter.

In juni 2015 kondigde een Australisch mijnbedrijf aan een vanadiummijn van duurzame energie te willen voorzien met zonnepanelen en vanadium flowbatterijen. De Liechtensteinse autobouwer nanoFlowcell bouwt met redoxflowbatterijen een elektrische auto met een bereik van 1.000 kilometer per laadbeurt.

Bron: Utilities ME, SeeNews | Foto: Vladimer Shioshvili, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)