05-08-2015 09:29 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Innovus Power past elektronica uit windturbines toe in dieselaggregaten. De systemen lopen daarmee stiller en zuiniger, en werken beter samen met duurzame bronnen.

Dankzij technologie uit windturbines verbruiken de aggregaten van Innovus Power tot 40 procent minder brandstof dan conventionele systemen. Innovus ontkoppelt het motortoerental van de vaste wisselstroomfrequentie die een aggregaat moet leveren.

“We laten een dieselaggregaat draaien op de snelheid die het best past bij de gevraagde energie”, zegt Marc Hoffman, CEO van Innovus Power tegen de website GreentechMedia. “Onze systemen zelf zijn daarmee iets complexer. Maar door al op dit niveau moeilijkheden op te lossen, is het verdere beheer van een elektriciteitsnetwerk veel simpeler.”

Innovus Power levert kleine energiecentrales, met een vermogen van 600 kilowatt of meer. Die zijn geschikt als back-up in microgrids met veel duurzame energieproductie. Het bedrijf noemt eilanden en afgelegen mijnen als mogelijke afnemers.

De start-up heeft tussen de $ 40 mln en $ 50 mln opgehaald bij drie investeerders, zegt Hoffman tegen GreentechMedia.

Wisselspanning en gelijkspanning

Op het Europese elektriciteitsnet geldt een vaste wisselstroom van 50 hertz, in de Verenigde Staten is dat 60 hertz. Veel fossiele elektriciteitscentrales hebben daarom een vast toerental, waarbij de dynamo precies die vaste wisselstroom genereert.

In elektriciteitsnetten met veel windturbines en zonnepanelen wordt van de dieselgeneratoren veel flexibiliteit verwacht. De vaste draaisnelheid is dan niet praktisch en vaak inefficiënt, maar het aggregaat moet wel de regelmatige wisselstroom blijven leveren.

Bij windturbines, die bij verschillende windsnelheden ook op verschillende toerentallen draaien, is dit probleem opgelost met slimme regel-elektronica. Deze zet de onregelmatige wisselspanning eerst om in een gelijkspanning, en maakt daar vervolgens opnieuw een regelmatige wisselspanning van.

Dezelfde technologie gebruikt Innovus in zijn efficiënte aggregaten. Ook zonnepanelen leveren een gelijkspanning die door een omvormer wordt omgezet in een gelijkmatige wisselspanning van 50 hertz. 

Bron: GreentechMedia, Innovus Power | Foto: Chris March, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)