06-08-2015 09:58 | Door: Thijs ten Brinck

Tesla Energy heeft inmiddels meer dan 100.000 reserveringen binnen voor zijn Powerpack en Powerwall accusystemen. Ruim twee derde van de bestellingen betreft bedrijven.

Tesla topman Elon Musk benadrukt dat de accu’s, ook in energiemarkten zonder een groot aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit, de energie- en kostenefficiëntie van bedrijven verhogen.

“Mensen linken dit concept onterecht vooral aan duurzame energie”, zegt Musk bij de presentatie van de kwartaalcijfers, opgeschreven door Forbes. “Natuurlijk geloven we in het belang van hernieuwbare energie, maar dat is niet de belangrijkste bestaansreden van stationaire energieopslag.”

Elektriciteitscentrales afschakelen

Energiebedrijven moeten altijd en overal de gevraagde elektriciteit kunnen leveren. Het minimale aantal elektriciteitscentrales is daarom afgestemd op de piekvraag, plus een gezonde marge. Met accu’s kunnen energiebedrijven in plaats daarvan het aantal centrales afstemmen op de veel lagere, gemiddelde vraag naar elektriciteit. 

Bedrijven met accu’s nemen energie op als de elektriciteitsvraag laag is, en verkopen de stroom als de vraag naar stroom piekt. Musk: “Als stroomopslag op schaal wordt toegepast, zijn ongeveer de helft van alle fossiele energiecentrales wereldwijd niet meer nodig.” 

Ook grotere productiebedrijven die zelf veel stroom afnemen en pieken in het verbruik kennen, kunnen met de accu's nu vaak al geld besparen.

Powerwall

Sinds de introductie van de Tesla-accusystemen in mei 2015 zijn er volgens Musk 100.000 pakketten gereserveerd. Daarmee is de productie van Tesla tot het einde van 2016 uitverkocht. De orderportefeuille heeft daarmee een waarde van $ 1 mrd.

In totaal is 30 procent van de reserveringen bedoeld voor de Powerwall-thuisaccu’s, een vraag vanuit de consumentenmarkt die groter is dan verwacht. De belangrijkste markt voor de accusystemen ligt volgens Musk echter duidelijk bij grotere systemen voor energiebedrijven en de industrie.

Waar de kansen van de thuisaccu sterk afhankelijk zijn van de energietarieven voor huishoudens, is de commerciële versie eigenlijk nu al overal van waarde zegt Musk.

Bron: Forbes, Tesla | Foto: Tesla