06-08-2015 13:31 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf AFC Energy, waarin Chelseabaas Roman Abramovich een groot aandeel heeft, installeert in de Duitse stad Stade zijn eerste commerciële systeem.

AFC Energy gaat aan de Stadtwerke Stade, het nutsbedrijf van de Duitse stad, elektriciteit leveren met een brandstofcel. Stadtwerke Stade en AFC Energy hebben daarvoor een power purchase aggreement (PPA) gesloten, met een looptijd van twee jaar.

Stade is een havenstadje aan de rivier de Elbe, tussen Cuxhaven en Hamburg. “We zijn zeer blij met deze samenwerking en dit innovatieve en duurzame project”, zegt Christoph Born, directeur van Stadtwerke Stade. “AFC Energy gaat hier voor ons de grootste alkaline-brandstofcel ter wereld installeren.”

Het Franse bedrijf Air Liquide gaat waterstof leveren aan de brandstofcel.

Commerciële brandstofcel

AFC meldt dat de eerste tests met het systeem goed zijn verlopen. De alkaline brandstofcel van AFC leverde een piekvermogen van meer dan 7,5 kilowatt. Het complete systeem in Stade zal eind 2015 opgeleverd worden, en krijgt een vermogen van ongeveer 180 kilowatt.

Roman Abramovich is met een belang van ruim 13 procent de grootste aandeelhouder van AFC Energy. De brandstofcelleverancier kondigde eerder projecten in de megawattschaal aan in onder meer Dubai en Zuid-Korea.

Bron: AFC Energy | Foto: Jürgen Howaldt, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)